Barnmat

Jag fick en kommentar av en tjej som hade funderingar kring vad man kan göra för bra mat till sina barn och undrade om jag hade några tips och då tänkte jag att jag skriver ett inlägg om det 🙂 Till min E så brukar jag försöka laga ganska varierad mat som innehåller både kött och fisk och grönsaker och att det ibland är pasta ibland potatis och ibland ris så att det blir variation och att hon samtidigt får i sig lite av allt, men det där med grönsaker är inte alltid så lätt. Säkert många som känner igen när man har små 🙂 kan även vara så för vuxna till och med som min sambo som bara äter lite av grönsaker kanske en tomatbit på sin höjd 🙂 Det jag brukar laga till E är:

  • Fiskbullar och potatis ( köper färdig burk med fiskbullar och favoriten är i dillsås) Det är en lätt mat att göra och god och mättande. I potatisen lägger jag en klick smör för det är alltid bra att tillägga extra smör när man lagar mat själv till de små för det är bra med extra fett i maten.
  • Falukorv är en annan sak som är så bra och som många barn gillar och med den kan man göra många olika rätter som falukorvsgryta med grädde i och exempelvis paprika som man stekt i lite små bitar så den blir god och mjuk att äta och och lite god krydda, majs kan man ha i och om man vill gröna ärtor (men man ska vara lite aktsam med salt så det inte blir för mycket salt till de små) man kan även göra ungsbakad falukorv med några tomatskivor på och ost och ketchup det är jätte gott 🙂 korvstroganoff med ris eller potatis. stuvade makaroner och falukorv. För att få de stuvade makaronerna extra goda kan man ha i lite grädde också och lite socker. Korv med bröd. Då kan man ta bort skinnet på korven för det kan vara något som kan vara lätt att få i halsen annars och svårare att tugga med skinn på.
  • Fisk Torsk i äggsås med potatis det är lätt att äta också. och till det kan man ha gröna ärtor. Lax med potatis och någon god creme fraiche antingen en färdig i burk eller så kan man köpa salladskrydda som örtagård och ha i, den är god till fisk. Man ska kolla så det inte är någon insjöfisk som innehåller mycket gifter.
  • En annan favorit för E är kassler som jag hackar i små bitar och steker och har i färska champinjoner som jag steker och sist blandar jag i creme fraiche med smak av soltorkade tomater och fetaost, den rätten älskade hon. Den ger god smak men kan bli lite för salt tack vare kasslern som är salt i sig men då späder jag med lite extra mjölk för att ta bort en del av sältan.Mjölk är bra för att ta bort det salta. Till detta kan man ha pasta, potatis eller ris beroende på vad man gillar bäst.
  • Köttfärssås med pasta. Köttfärssåsen gör man som man vill och tycker är gott. Jag brukar ha i ketchup lite salt, krossade tomater och eventuellt lite köttbuljong en liten bit men tänk på att den också är ganska salt. Gör en lite enklare variant av köttfärssåsen för det gillar E bäst.
  • Soppor grönsakssoppa  (potatis, morötter, majs,lök man kan ha i precis de grönsaker man gillar och sen vatten på och koka och så kan man ha i en grönsaksbuljong och lite kryddor. Finns massa goda soppor att laga till småttingarna och en bit bröd till. Man kan göra matigare soppor med exempelvis grönsaker och ha i grädde. Köttsoppor kan man också göra. Men till små är det lättare med grönsakssoppor tror jag för kött kan vara hårt att tugga.
  • Pannkakor och Plättar en riktig barnfavorit 🙂 med grädde eller glass till och sylt, min favorit är hallonsylt. Tjockpannkaka (samma smet som till pannkakor men man kan ha i mer ägg) och steka lite fläsk eller knaperstekt bacon och ha i. Smeten häller man i en långpanna och bacon/fläsk strör man ovanpå så det blandar sig lite med smeten och sylt till.
  • Köttbullar och pasta.

Jag vill tillägga det att när barnet är över 1 år kan det äta det mesta, nästan all mat som vi vuxna äter 🙂 Det är skönt för då kan man göra samma mat åt sig och bebisen men med mindre salt i bebisens mat som jag nämnde här ovanför 🙂 och lite extra fett i maten. Det finns en djungel av mat man kan laga men hoppas dessa rätter kan hjälpa er en liten bit på vägen i alla fall 🙂

Nu ska vi äta lite grillat och mysa. Imorgon åker min familj till Mallorca. Jag ska iväg med svärmor och kika på sommarblommor att ha i rabatten och i blomlådor på framsidan. Ha en mysig kväll och sov gott 🙂

 

mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s